Tema har blitt erstattet av det nye læreverket Intertekst
Du er her: Hovudsida  >  Tema vg1  >  1 (Hva er litteratur?)   >  OPPGAVER  >  Nettjakt  >  Sammensatte tekster
   
  KAP. 1. HVA ER LITTERATUR?
 
OPPGAVER
 
LÆRERRESSURS
 
RESSURSBANK
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Sammensatte tekster

Sammensatte tekster er tekster som kombinerer for eksempel bokstaver, lyd, bilde og bevegelse i et samlet uttrykk for å uttrykke eller produsere mening. Typiske eksempler på sammensatte tekster er bildebøker, tegneserier, avistekster, reklame, nettsider, sangtekster, film og teater.

I denne nettjakten skal vi lage en PowerPoint-presentasjon om emnet sammensatte tekster og finne materiale til den på Internett. Her er et forslag til framgangsmåte:

1 Lag en framside og et lysbilde med en definisjon av sammensatte tekster.
2 Gå til flere ulike nettaviser (minst tre). Kopier framsiden og/eller noen andre sider (for eksempel sportssidene) og sett dem inn i lysbilder i PowerPoint.

Hint: Når du er inne på en nettside du vil kopiere, trykk PrintScreen-knappen på tastaturet. Gå til PowerPoint, og siden kan kopieres til et lysbilde ved at du bruker Lim inn-funksjonen i Rediger-menyen. Du må kanskje forandre størrelsen på bildet for å få det til å passe med lysbildet.

Her er noen nettaviser du kan undersøke:
pub.tv2.no/nettavisen/
www.bt.no/
www.vg.no/
www.klassekampen.no/
www.aftenposten.no/
www.nordlys.no/
www.na24.no/
www.dagogtid.no/

Lag et lysbilde, med opptil fem punkter, som beskriver nettavisene.

3 Gå til noen nettsider om tegneserier, for eksempel noen av disse:
www.tegneserier.no/
www.sol.no/underholdning/tegneserier/
www.123tegneserier.com/
www.startsiden.no/underholdning/tegneserier/

Finn eksempler på ulike tegneserier og lag lysbilder av dem. Lag også lysbilder med tekst som karakteriserer de tegneseriene du har valgt (mellom tre og fem punkter for hvert lysbilde).

4 Gå til nettstedet www.sangtekster.no/ eller til en vanlig søkemotor (for eksempel Google, Kvasir, AltaVista eller andre). Søk etter en sangtekst du liker godt, og legg den i et lysbilde. Hvis du har musikken, kan du laste den inn på datamaskinen og legge den til lysbildet som lydfil eller videofil (bruk Sett inn-menyen i PowerPoint, velg «Video og lyder»). Lag også et lysbilde med tekst som karakteriserer musikken og teksten du bruker.

5 Gå til siden www.filmweb.no/ (eller en tilsvarende side som du kan lete etter på www.startsiden.no/kunst_og_kultur/film_og_kino/). Let deg fram til noen filmer som du kan se bildeserier eller scener (eller en trailer) fra. Sett dette inn i et lysbilde (eventuelt flere) og skriv tekst om filmen(e) på et annet lysbilde. (Ved å høyreklikke på traileren når den spiller, får du «last ned» som et alternativ (i alle fall på filmweb). Det går også an å lage en hyperkobling til nettstedet i lysbildet og spille klippet derfra.)

6 Søk etter reklame på Internett. Finn reklameeksempler som du lager lysbilder av. Lag tre punkter med vurderinger av hver reklame du velger å bruke.

7 Gå til nettsiden www.dagbladet.no/gullbloggen2005/. Finn eksempler på ulike typer blogger. Lag lysbilder av dem og vurder dem.

8 Hold et PowerPoint-foredrag om sammensatte tekster ved hjelp av lysbildene du har laget.

« Attende